Snap shoot

Snap shoot

Sunday, February 20, 2011

Ikan siakap berasa-rasa.

Salam,,,,

Weekends di rumah sahaja...korang ada g mana? selamat berhujung minggu la ye...

semalam adik aku g memancing dgn kwn2 boling nyer. mimpi jumpa ape ntah. x pernah2 keluar dr mulut dia nk g memancing..semalam, g memancing pulak. adik pergi lepas kitorg abis main boling kt Wangsa Walk. balik dr Wangsa Walk, g amik kwn adik dulu, then baru balik umah. lepas solat isyak, adik dgn kwn adik pun gerak g amik lg sorg kwn diorg. diorg gerak g memancing dalam kul 12.30 pagi, then adik sampai umah kul 6 pagi td.

dapat ikan siakap. besar jugak. angah ckp, ikan siakap gemuk. hahahaha....



sekilo lebih berat ikan siakap ni
ikan dah ada depan mata...adik request nk mkn ikan 3 rasa. ibu dengan berbesar hati menunaikan hajat anak bujangnya...hihihi... *even tetiba air xde.hohoho..tadah air kt pili garaj nk masak arini.
sementara ibu meneruskn keje siang-menyiang ikan, aku pulak tlg tgk je potong rumput-rampai sayur-mayur yg nk dimasukkan ke dalam lauk 3 rasa ibu arini. resepi ibu? ibu main campak2 jer. hahahah...tp sempat jugak aku jeling-jeling apa yg ibu masukkan utk dijadikan bahan-bahan memasak.

disebabkan ikan ni gemuk (bak kata angah), ibu pun potong la 2 ikan ni, n bg jiran separuh. mkn sekor pun bukan habis. silap2 dua tiga hari dok panaskan lauk ni je nnti. hilang manis ikan siakap tu pulak. rezeki jiran arini, dpt ikan siakap.
lepas siang-menyiang ikan selesai, ikan tersebut digoreng dahulu.



untuk masak kuah 3 rasa tu pulak, ini bahan-bahannya:

10 biji cili padi (ikut suka korg, kalo nk lg pedas, boh cili padi byk2, kalau tak nak pedas sgt, kurangkan la cili padi tu)
2-3 biji cili merah
2-3 biji cili hijau
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
halia

bahan-bahan ni tadi, dikisar sehingga halus

1 biji capsicum hijau
1 biji capsicum merah
1 biji tomato
1 batang seleri
1/2 biji nenas
bahan-bahan ini pulak, dipotong sederhana kecil atau saiz dadu or ikut korg mcm mana nk potong.





1 sudu makan madu
garam sebagai perasa

cencaranya:
bahan-bahan yg dikisar td, ditumis sehingga naik bau. masukkan madu.
kemudian, masukkan sayur-mayur yg dah dipotong kecil2 td, kacau
kemudian, masukkan garam
didihkan kuah sebentar


 

dan....dah siap...

lepas tu, tuangkan kuah kt atas ikan yg dh digoreng td...


Tadaaaaaa.....Ikan siakap berasa-rasa

lepas makan td, aku rasa bukan ikan siakap 3 rasa,

Ikan siakap berasa-rasa. manis ada, masam pun ada, pedas tok sah ckp...MARBELES!

ala-ala masak lamprik pun ada gak ni. hihihi...

pape pun..air tgn ibu mmg sedap. bertambah aku mkn td. hihi...

1 comment:

  1. mu kena tag

    http://www.makbed.com/2011/02/mata-cantik-giveaway.html

    ReplyDelete