Snap shoot

Snap shoot

Tuesday, November 15, 2011

Tips memilih bahan makanan secara selamat

Hallluuuuuuuuuuuu.....

hari ni sampai ofis awal. selalu tu 5 minit lg punch card nak merah, baru sampai. hehehe...since sampai awal, maka ada masa nak baca surat khabar. belek punya belek..baca punya baca, jumpa lak satu topik menarik kat surat khabar arini. even korang dah baca pun, aku tetap nak tulis kat blog. untuk tambah ilmu dan panduan. bukan apa...dulu ada sekali tu, ada topik pasal BERSENAM. info memang bagus untuk pemahaman yang segera dan mudah. tapi, disebabkan aku tak sempat nak ambik surat khabar time tu...maka, aku tak dapat nak share dengan korang pasal topik tu. cari kat surat khabar online pun nehi...huhuk..

so, untuk topik ni, aku cepat-cepat amik surat khabar ni dan koyakkan bahagian yang tulis pasal topik di atas. untuk kawan-kawan semua, marilah kita belajar memasak. hihi...

sebelum masak, kena pilih bahan-bahan dulu yer...ini panduan untuk memilih bahan makanan yang selamat *tu lah..dulu, masa arwah atuk nak ajar, kau lari...kan payah sekarang ni...kalau x, kau dah expert dah... ;p

Tips memilih bahan makanan secara selamat

Pilih bahan mentah yang segar

Sayur-sayuran dan buah-buahan
Google
  • Tidak layu, kecut, bertukar warna dan busuk. 


Makanan laut (ikan, udang, sotong, ketam dan seangkatan dengannya)
  • Kulit yang bersinar dan berwarna terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal.
  • Cerah dan matanya tidak tenggelam. Segar dan insangnya berwarna merah cerah (bukan perang atau kering)
  • Tidak berbau busuk
  • Isi yang kenyal
  • Udang tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok hitam - bahagian belakang badan udang tu pun kena buang gak..kat situ pun kotor....

Google

Daging
  • Segar dan tidak berselaput
  • Tidak busuk


Ayam
  • Segar
  • Tidak busuk dan tidak bertukar warna
  • Lihat pada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya


Telur
  • Tidak retak atau bocor
  • Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada kulit telur


Bijirin / Kekacang
  • Tidak berkualiti
  • Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing
  • Tidak dicampur dengan bahan lain yang lebih murah


Pilih makanan yang selamat

Makanan dalam tin
  • Tin tidak kemek, kembung atau berkarat
  • Penutup tin tidak kembung
  • Tidak dicampur dengan bahan lain yang lebih murah


Makanan yang dibungkus
  • Tidak bocor atau kotor
  • Tidak menggunakan bahan bercetak (majalah dan surat khabar) untuk membungkus *yang ni, nenek-nenek kita selalu buatkan...sebenarnya tidak boleh sebab, bahan bercetak tu ada carbon (dakwat tulisan hitam). bahaya untuk kesihatan.


Pilih makanan yang telah dimasak dengan sempurna
  • Daging yang telah dimasak dengan sempurna, berwarna perang di bahagian dalamnya.
  • Ayam yang telah dimasak mempunyai jus yang berwarna jernih dan tidak berwarna merah jambu apabila dicucuk dengan garfu
  • Ikan yang telah dimasak mesti sudah dipisahkan isi dari tulang dan tidak berwarna merah jambu
  • Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar


Pilihan makanan yang baru dimasak
  • Elakkan daripada memakan makanan yang disediakan terlalu awal dari masa untuk dimakan.
  • Lebih baik makan sebaik sahaja selepas dimasak.
  • Panaskan dengan sempurna makan yang telah dihidangkan untuk beberapa lama.


Pilih makanan yang disimpan dengan betul
  • Bahan mentah yang mudah busuk (daging, ayam dan ikan) disimpan pada suhu yang betul *tengok kat suhu freezer peti sejuk mesti bacaannya negatif. contoh: -4 degree)
  • Makan yang telah dimasak tidak disimpan bersama dengan bahan mentah
  • Elakkan daripada membiarkan makanan terhidang pada suhu bilik terlalu lama (lebih 4 jam)
  • Bungkus atau tutup makanan untuk disimpan
  • Makanan yang sedia untuk dimakan yang dipamerkan harus ditutup dengan sempurna


Pilih tempat makan yang bersih
Google

  • Tidak terlalu hampir dengan jalanraya dan laluan yang sibuk
  • Jauh dari tempat ternakan haiwan, parit atau tangki septik
  • Ada keperluan asas seperti air yang bersih untuk membasuh, elektrik, tempat membuang sampah yang betul dan tandas yang bersih
  • Menyediakan gelas dan pinggan yang bersih dan tidak pecah atau retak
  • Elakkan gerai jalanan yang tidak bersih
  • Tempat penyediaan makanan yang selamat dan bersih
  • Bebas daripada haiwan seperti kucing, anjing, lalat, lipas, tikus, serangga, burung dan pepijat
  • Utamakan premis yang mempunyai pengesahan dari pihak berkuasa tempatan sebagai bersih dan selamat *biasanya pihak berkuasa akan bagi gred pada premis-premis perniagaan. contoh: gerai ini Gred A


Pilih premis makanan yang mengutamakan kebersihan diri dan pengendalian makanan yang betul
  • Memakai pakaian yang betul dan bersih
  • Memakai penutup kepala
  • Mengutamakan kebersihan diri (kuku yang bersih dan pendek), tidak merokok, meludah, batuk ke arah makanan, tidak menggunakan tangan untuk mengambil makanan, menggunakan tuala yang bersih, tidak menjilat atau menggunakan jari untuk merasa makanan.
  • Tidak menyediakan makanan yang berhampiran dengan tandas tau longkang

Sumber: Klassifieds Berita Harian

No comments:

Post a Comment